Deloitte, Zurich

New headquarters, big step into the digital future

Deloitte Switzerland is concentrating its business in a new headquarters in Swit-zerland. On the former Welti-Furrer site in Zurich's trendy district Kreis 5, the Prime 2 building was planned and built by Zurich architects Max Dudler. The ten-ant fit-out was fully managed by Emch+Berger ImmoConsult AG Basel on a PM and GP mandate. Glaeser Projekt AG carried out the entire project as general contractor. Modern and innovative office space was created on five floors with approximately 13,000 square metres, which can be used flexibly for up to 2000 employees.

Building owner:

Deloitte AG

Our services:

General contracting, Tenant fit-out

Sensible structuring of the rooms

In addition to a representative entrance area and multifunctional meeting rooms on the ground floor, half of the first floor is also intended for appointments and meetings with clients. In addition, there is a gastronomy area with the cafeteria under the atrium as its centrepiece, as well as open-plan offices used internally by Deloitte. This is followed by three regular floors with open-plan offices, multifunctional internal meeting rooms and smaller retreats, the so-called focus rooms.

Attractive working environment 

Coffee kitchens on all floors and informal open-plan work areas complement the room programme. The attractive inner courtyard on the first floor offers employees additional opportunities for informal exchange or a creative break. The concept of the building includes modern workplaces that take into account the company's development and way of working as well as creating a healthy working atmosphere and motivating employees and encouraging their creativity.

Sustainability and flexibility 

Deloitte AG attaches great importance to sustainable construction and the possibility of flexible use of space. In many areas, the rooms can be interconnected and thus enlarged or completely reconfigured in their use. In terms of sustainability, this project was realised with LEED Gold certification. Fredi Lengen, responsible for the relocation project at Deloitte, explains in an interview what was particularly important for the success of the conversion.

 

«Our demands on the new headquarters were very high.»

Fredi Lengen

Director Workplace Services & Real Estate
Deloitte AG

Mr Lengen, after the move within Basel, new premises have now also been occupied in Zurich. What do the conversion projects have in common? 

Just as in Basel, which is home to some of our largest client companies worldwide in the form of various life sciences companies, the aim in Zurich was also to develop an extremely representative location. However, as this is also the Swiss headquarters, the project was several times larger. 

What was the starting point and the goal for the interior design of the offices in Zurich? 

On the one hand, we wanted to create a representative environment for dealing with our clients that offers a variety of different spaces for meetings, workshops, innovation labs and other forms of collaboration. On the other hand, our employees should be able to choose the appropriate working environment depending on their current needs. 

How would you describe the spatial working environment? 

We have designed as many rooms as possible to be flexible so that they can be used for a variety of purposes. For example, we have built as few fixed structures as possible in the general office areas so that different uses can be realised and changed with different furniture concepts. 

As you move through the premises, it also becomes clear very quickly that only high-quality materials were used. This is expressed, for example, in the reception area on the ground floor or in the coffee kitchens on the floors, where a lot of wood has been used in a noble design. 

What did you personally attach particular importance to and how satisfied are you with the result?

I am particularly proud of the various opportunities for our clients and employees to interact informally – be it in one of the many coffee kitchens or coffee points, the staff restaurant or in one of our fine dining venues. I am also very satisfied with the "Greenhouse" and the "Greenhouse Labs", where we can offer unique opportunities to develop forward-looking ideas.

Was the conversion affected by the partial lockdown in 2020?

The actual interior work in the building began at the beginning of March 2020, i.e. shortly before the first lockdown was imposed. I think it is certainly also thanks to the strict and consistent leadership as well as the appropriate construction management that there was not a single Covid 19 case on the construction site and thus the construction work could be implemented according to the original planning.

How long has the cooperation with Emch+Berger AG and Glaeser Projekt AG been going?

Deloitte AG has been working with Emch+Berger AG since 2007 and has successfully completed various conversion and expansion projects with them during this time. Glaeser Projekt AG came in for the first time with the interior work for Basel and we were so pleased with them that we also invited them to tender for our interior work in Zurich. We have not regretted it in any way, quite the opposite.

Share